Toneelgroep Vessem

Ja Zuster, Nee Zuster 2018

Loading script and Flickr images

“U zei dat het een rusthuis zou worden, met nette oude dames. Maar ik hoor alleen maar herrie van die rare bewoners van u. En daarbij steeds die ontploffingen in de kelder. Oh … het is mijn huis: ik zet u op straat!” Een knallende burenruzie in de Primulastraat; de Rijdende Rechter zou er vast raad mee weten. Voordat het zover komt, kunnen we beter eerst eens bij de betrokkenen informeren wat er nu eigenlijk aan de hand is.

foto kleur p01 01 jznz webfoto“De buurvrouw is op zich best geschikt, maar veel te goedgelovig en gemakkelijk te beïnvloeden. Ik heb zo’n last van al die foute types, die onder míjn dak wonen,” aldus Buurman Boordevol. Die door de bewoners van het rusthuis steevast Boze Buurman wordt genoemd.“De buurman is een vervelende lastpak en altijd maar uit op geld. Om het minste of geringste staat hij hier binnen te schreeuwen. Of bespiedt hij ons stilletjes vanachter de fuchsia’s, of hij ons op iets ongeoorloofds kan betrappen. Hij doet er alles aan om ons op straat te zetten,” verzucht Zuster Klivia. Gelukkig is ze sterk genoeg om Buurman Boordevol het hoofd te bieden en haar bewoners een beetje te beschermen tegen al het gedoe.

Als u wilt weten hoe het afloopt, reserveert u snel uw kaartjes. Een aantal voorstellingen is namelijk al bijna uitverkocht.Mocht u eventueel telefonisch willen bestellen, dan kunt u bellen met (0497) 591 713

Een decor in elkaar zetten gaat nog niet zo makkelijk als het lijkt. Ondanks het feit dat de circa tien mannen van de decorploeg van Toneelgroep Vessem aardig op elkaar ingespeeld zijn. Een gesprek met enkele van hen, over hoe zij daarin te werk gaan, ontaardt al gauw in een werkoverleg en afspraken maken voor de komende vrije zaterdagmiddag. En terwijl ze allemaal vooral achter de schermen bezig zijn, zouden ze het samen niet slecht doen in een humoristische sketch op de bühne. Jan Roefs is een van de nestors van het gezelschap. Al meer dan dertig jaar maakt hij onderdeel uit van het groepje technische mannen van Toneelgroep Vessem. Jan heeft al veel decorplannen voorbij zien komen. Vanavond bespreekt hij samen met Toon Verbaant en Theo Janssen de uitdagingen, die ze voor het decor van Ja Zuster, Nee Zuster het hoofd moeten bieden.
Na de zoveelste maquette is inmiddels bekend hoe het definitieve decor er uit gaat zien. Maar de decormannen weten maar al te goed: definitief is het pas, als het staat als een (rust)huis. decorBij deze voorstelling zijn er wat extra moeilijkheden in het spel.Op sommige momenten moeten zo’n veertig mannen / vrouwen ergens vandaan opkomen of weer verdwijnen. Daarnaast zijn er huiskamer- en straatscenes, waarvoor er meerdere lagen in het decor moeten komen. De komende weken zal duidelijk worden of de gemaakte plannen ook werkbaar zijn. Maar dat is al jaren goed gegaan, dus komt dat helemaal goed. Vanaf 1 maart start de kaartverkoop.

Ja Zuster, Nee Zuster- de musical

webfoto02Zuster Klivia probeert de orde te handhaven in het Rusthuis aan de Primulastraat. Dat valt niet altijd mee met de bonte verzameling huurders. In plaats van rustige oude dames, zoals Buurman Boordevol had verwacht, wonen er de briljante, maar niet begrepen Ingenieur, dromerige Jet en de jongelui Bertus en Bobby. Als inbreker Gerrit op een dag liefdevol wordt opgenomen in het Rusthuis rijgen de problemen zich aaneen.
Zuster Klivia is als altijd de positivo zelve: “Doorgaans is het een vrolijke boel hier in huis. Er lopen wat zonderlinge figuren rond, maar er is altijd plaats voor nieuwe huurders. Dan maken we gewoon een extra bed op. Waar ik wel wat problemen mee heb is Buurman Boordevol. De Buurman klaagt altijd dat het hier zo’n herrie is. Daar heeft hij natuurlijk wel een beetje gelijk in. Maar hij hoeft toch niet iedere keer te dreigen dat hij ons op straat zal zetten.”