Toneelgroep Vessem

Ja Zuster, Nee Zuster 2018

Loading script and Flickr images

Een decor in elkaar zetten gaat nog niet zo makkelijk als het lijkt. Ondanks het feit dat de circa tien mannen van de decorploeg van Toneelgroep Vessem aardig op elkaar ingespeeld zijn. Een gesprek met enkele van hen, over hoe zij daarin te werk gaan, ontaardt al gauw in een werkoverleg en afspraken maken voor de komende vrije zaterdagmiddag. En terwijl ze allemaal vooral achter de schermen bezig zijn, zouden ze het samen niet slecht doen in een humoristische sketch op de bühne. Jan Roefs is een van de nestors van het gezelschap. Al meer dan dertig jaar maakt hij onderdeel uit van het groepje technische mannen van Toneelgroep Vessem. Jan heeft al veel decorplannen voorbij zien komen. Vanavond bespreekt hij samen met Toon Verbaant en Theo Janssen de uitdagingen, die ze voor het decor van Ja Zuster, Nee Zuster het hoofd moeten bieden.
Na de zoveelste maquette is inmiddels bekend hoe het definitieve decor er uit gaat zien. Maar de decormannen weten maar al te goed: definitief is het pas, als het staat als een (rust)huis. decorBij deze voorstelling zijn er wat extra moeilijkheden in het spel.Op sommige momenten moeten zo’n veertig mannen / vrouwen ergens vandaan opkomen of weer verdwijnen. Daarnaast zijn er huiskamer- en straatscenes, waarvoor er meerdere lagen in het decor moeten komen. De komende weken zal duidelijk worden of de gemaakte plannen ook werkbaar zijn. Maar dat is al jaren goed gegaan, dus komt dat helemaal goed. Vanaf 1 maart start de kaartverkoop.

Ja Zuster, Nee Zuster- de musical

webfoto02Zuster Klivia probeert de orde te handhaven in het Rusthuis aan de Primulastraat. Dat valt niet altijd mee met de bonte verzameling huurders. In plaats van rustige oude dames, zoals Buurman Boordevol had verwacht, wonen er de briljante, maar niet begrepen Ingenieur, dromerige Jet en de jongelui Bertus en Bobby. Als inbreker Gerrit op een dag liefdevol wordt opgenomen in het Rusthuis rijgen de problemen zich aaneen.
Zuster Klivia is als altijd de positivo zelve: “Doorgaans is het een vrolijke boel hier in huis. Er lopen wat zonderlinge figuren rond, maar er is altijd plaats voor nieuwe huurders. Dan maken we gewoon een extra bed op. Waar ik wel wat problemen mee heb is Buurman Boordevol. De Buurman klaagt altijd dat het hier zo’n herrie is. Daar heeft hij natuurlijk wel een beetje gelijk in. Maar hij hoeft toch niet iedere keer te dreigen dat hij ons op straat zal zetten.”