In het ‘echte leven’ kan een botsing tussen twee totaal verschillende culturen een boel ellende opleveren. Als de Vessemse toneelspelers multi-culti gaan met de dolkomische klucht ‘Sambal Bij’, levert dat alleen veel kijk- en speelplezier op.
We nemen een kijkje in de Chinese keuken en maken kennis met de eigenaar Ho Shi Ming en zijn vrouw Lu Shi Ming. Vanaf het begin is duidelijk dat zij de inburgerings-cursus nog niet tot een goed einde gebracht hebben. Het gerucht gaat dat het vlees in bami en nasi niet altijd van een eerlijk kippetje is.
Ook neemt Ho Shi het niet zo nauw met de bouwvoorschriften van de gemeente. Daar lijnrecht tegenover zien we de oerdegelijke Limburgse wethouder Frits van Stralen. Als goed VVD-ér heeft hij het spreekwoord ‘wat een boer niet kent, vreet hij niet’ hoog in het vaandel .
Alleen op aandringen van Gea, zijn vrouw, gaat hij een kijkje nemen in de Chinese keuken. Eenmaal binnen stapelen de hilarische momenten zich op; bouwvakkers die in- en uitlopen, buurvrouw Roos die om de haverklap haar katten in de bami-pangang denkt terug te vinden en klanten die zich ietwat vreemd gedragen.
Lu Shi Ming moet in haar gebrekkig Nederlands alle zeilen bijzetten om de zaak te redden. Dat loopt niet van een leien dakje. En ze kan ook niet helemaal vertrouwen op de bijzondere Chinese krachten van haar dochter Mei. Die is, tegen alle Chinese tradities in, verliefd op een Hollandse jongen.
Of de kat ook in de Chinese keuken negen levens heeft en het dus allemaal wel op zijn pootjes terecht zal komen, kunt u zien in Den Boogerd in Vessem. Een ding is wel duidelijk: Als ons publiek nog eens in een Chinees restaurant komt en de eigenaar vraagt: “Sambal Bij” dat ze dan zullen zeggen: “Ja graag, doe maar een extra portie”.

Meer Sambal Bij

  • Jeugdgroep trapt af

    Toneelgroep Vessem speelde in december 2007 vier uitvoeringen van Sambal Bij. Deze klucht werd met...

  • Sambal Bij (2007)

    In het ‘echte leven’ kan een botsing tussen twee totaal verschillende culturen een boel ellende...