Gelezen in de Vaesheimer Bode.
Even een samenvatting voor mensen die er helaas (ook voor hen) niet bij konden zijn: “Het verhaal speelt in het Chinees restaurant ‘Sambal Bij’. Eigenaar Ho Sji Ming en zijn vrouw Lu Sji Ming moeten alle zeilen bijzetten om zich uit , voor hen, vervelende situaties te redden. Zo zijn daar de ambtenaren die een aanbouw stil willen leggen of zelfs het restaurant willen sluiten.  Wat te denken van een dochter op vrijerspad tegen de wil van vader? En niet te vergeten een buurvrouw die haar katten denkt terug te vinden in de nasi of de bami.Genoeg ingrediënten voor een mooi avondje toneel.”

Loading script and Flickr images

Het echtpaar Ming werd gespeeld door Patrick en Karin. Uitstekend gecast zoals dat in de wereld van film en toneel heet. Beide hoofdrollen werden op geheel eigen wijze op de planken gezet;  Patrick speelt dit soort typetjes als geen ander, Karin moet het ‘gewoon’ hebben van subliem spel.  Ho Sji Ming kreeg met zijn spel en mimiek  regelmatig de lachers op zijn hand. De rol van zijn Chinese echtgenote werd van begin tot eind ijzersterk neergezet.
In het geweld van deze twee ervaren rotten bleven Marian en Ted, de beide debutanten, goed overeind.

Marian speelde met mooi, ingetogen spel dochter Mei. Aan niets was te zien, dat ze voor het eerst op het toneel stond. Sterker nog, ze werd met de voorstelling beter. Ted toonde zijn talent voor het spelen van verschillende typetjes. Gewoon als Gijs, als bouwopzichter of als Chinees, het ging hem ogenschijnlijk allemaal makkelijk af. Beiden zijn een aanwinst voor de toneelgroep.
Onsie, Mevrouw de Loper en buurvrouw Roos zijn rollen, zoals die in elke klucht passen. Toon speelde Onsie, het manusje-van-alles, alsof hij ook in het  gewone leven bouwvakker is en Resie, als buurvrouw Roos, was de rol op het lijf geschreven. Jammer dat alléén Onsie van het sappig Brabants dialect gebruik maakte, het zou de rol van Roos ook gepast hebben.  Allet Zigenhorn maakte indruk in de korte tijd dat ze op het toneel stond. Ze speelde Mevrouw de Loper als een kordate dame en hield dat ook consequent vol.De meer ‘normale’ rollen, maar daarom niet eenvoudiger te spelen, waren voor het echtpaar van Stralen (Harrie en Koosje). Beiden zetten hun rol als stijve wethouder en zijn vrouw strak op de planken en boden goed tegenspel. Vooral de scène met de hond blijft op het netvlies gebrand

Regisseur André Lelie zette een klucht neer zoals dat hoort; met goed getimede humor en in hoog tempo. Kortom een goed gekozen stuk, dat gespeeld werd in een (wederom) prachtig decor (compliment voor de lees- en decorgroep) .  Ging er dan helemaal niets mis? Ongetwijfeld, maar in het derde bedrijf onder genot van  een lekker pilsje in d’ n Boogerd,  zagen we alleen maar winnaars bij publiek en spelers. Of zoals de Mings zouden zeggen;  “Het was een zeel amusant avondje multi-cultuleel  toneel in Vessem.”  Met dank aan onze sponsoren (Super de Boer, C1000, garage v.d. Ven, de Huysmus, interieur Sweere en firma van Hoof)  kunnen we weer terugzien op een geslaagd toneeljaar 2007. We hopen ons publiek ook volgend jaar weer te mogen begroeten bij een nieuwe serie voorstellingen van toneelgroep Vessem. Tot dan dan!

Meer Sambal Bij

  • Jeugdgroep trapt af

    Toneelgroep Vessem speelde in december 2007 vier uitvoeringen van Sambal Bij. Deze klucht werd met...

  • Sambal Bij (2007)

    In het ‘echte leven’ kan een botsing tussen twee totaal verschillende culturen een boel ellende...