Toneelgroep Vessem

Jan van Hoof

JanVHoof01

Tijdens de zoektocht naar een nieuw stuk voor 2015 kwam Jan van Hoof met het voorstel 'dwazen' te gaan spelen. Hij was enthousiast over dit stuk (hij had het zelf ook ooit gespeeld) en wij waren dat al snel ook. Vol energie heeft Jan de regie opgepakt, liedjes gekozen en ideeën voor het decor en dergelijke uitgewerkt. Helaas heeft hij het niet af kunnen maken. Op 13 oktober 2015 is Jan overleden. Maar de basis die hij heeft gelegd hebben we meegenomen in het stuk zoals het in 2016 gespeeld is. In gedachten was Jan er tijdens de voorstellingen gewoon bij.
 
Julia:    O, Romeo! Romeo:    O, Julia! Spreek lieve woorden. Zeg dat je van me houdt
Dit is een deel van de balkonscene uit Romeo en Julia van grootmeester Shakespeare zelf. Stel je dezelfde romance voor in een streek vol dwazen. Dus geen grote woorden maar een opeenstapeling van kleine dwaasheden en gekkigheid. En dat allemaal in de vrieskou van de Oekraïne. Hoe ijzingwekkend mooi kan dat zijn!

 

Loading script and Flickr images

Laten we eens kennis maken met de hoofdrolspelers. Leon Tolchinsky (Patrick Neutkens) is net aangekomen in Kulyenchikov. Hij is ingehuurd door dokter Zubritsky om diens enige dochter Sofia te onderwijzen. Dit wordt zijn eerste baantje als onderwijzer, dus Leon bekijkt het allemaal met een roze bril. Té roze zal snel blijken, want er is iets vreemds aan de hand.
Sofia Zubritsky (Marian van Son) woont al haar hele leven in dit gehucht. Haar vader heeft al veel pogingen gedaan dochterlief iets te leren. Honderden meesters zijn Leon voorgegaan, maar ze zijn nooit tot het bittere eind gebleven. Dus zoals het hele dorp allang weet: Sofia is niets te leren, sterker, ze heeft net pas leren zitten. En laat het kunnen leren de enige sleutel zijn om uit de problemen te komen.
Leon moet het onmogelijke presteren en ook nog eens in zéér korte tijd. Zijn geliefde Sofia ten huwelijk mogen vragen, blijkt geen eenvoudige ‘een-en-een-is-twee’. Een ondoenlijke missie? Misschien, maar wel een missie met hilarische gebeurtenissen. Het enige wat u hoeft te doen, is onderuit gaan zitten en lachen. Genieten van de avonturen van een stel dwazen uit  Kulyenchikov.  

Meer Dwazen

 • Avondje lachen om dwazen in d'n Boogerd

  Loading script and Flickr images var cesc264 = new flickrshow('cesc264', { 'set':'72157677553646963', per_page:20, autoplay:true, interval:3000, hide_buttons:false, baseURL:'https://toneelgroepvessem.nl/', tags:'' });...

 • Graaf Gregor van Kulyenchikov

  “Ik kan niet zeggen dat ik dat doe, nee!”  “Kunt u dat niet zeggen? Zo moeilijk is dat toch niet.”...

 • Negen heit de klok

  Negen heit de klok en alles gaat goed in Kulyenchikov. De magistraat rammelt nog maar eens met de...

 • Kerst in het Oekraïnse Kulyenchikov

  In december kan het hier soms behoorlijk fris zijn. Voor veel mensen is dat een reden om de zon op te...