Loading script and Flickr images

Toneelvoorstelling al vroeg uitverkocht. Extra voorstelling op donderdag 13 december (20.00 uur).
Unicum voor Toneelgroep Vessem

Bij het schrijven van dit artikeltje moet de première van ‘Veertien in de oorlog’ nog worden gespeeld. Toch hebben we nu al een uniek momentje in onze bijna 60 jarige geschiedenis. We spelen een (niet-verwachte) extra voorstelling, omdat de geplande drie al twee weken vooraf uitverkocht zijn. Dat is eigenlijk best een prestatie van een klein toneelclubke, dat een jeugdvoorstelling (met volwassenen) speelt.

Lees meer...

Maria Polak is een veertienjarig Joods meisje, dat moet onderduiken in een dorpje in de Kempen.  Haar ouders zijn tijdens een razzia opgepakt door de Duitsers. Maria was op dat moment bij een vriendin. Ze praatten samen over dingen waar dames van die leeftijd het graag over hebben:  over jongens, over (het tekort aan) leuke kleding en wat ze zouden doen als de oorlog voorbij was. Maria had werkelijk geen benul wat er thuis afspeelde.

Tot de buren bij het vriendinnetje op de voordeur klopten. Maria moest zo snel mogelijk ergens anders naar toe, omdat het gevaarlijk voor haar werd. Een klein koffertje was alles wat ze mee kreeg naar haar onderduikadres.  Zo kwam ze terecht bij ‘Ome Sjaak en Tante Ans’, twee volslagen vreemdelingen voor Maria of moeten we nu Marga zeggen. Dat stond tenminste in haar nieuwe paspoort….”        

En dan begint ons verhaal, zo ongeveer midden in de oorlog. De Duitsers vliegen nog regelmatig naar Londen, slechts langzaam winnen de Engelsen terrein. Elke fout of verspreking kan fataal zijn. Ze kan worden verraden door de NSB’ers aan de overkant. Of de SS krijgt lucht van de zaak. Maar natuurlijk kent zo’n verhaaltje een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’-einde. Of toch niet? Of niet voor allemaal?