Het is 1992. De gemeente Vessem viert haar 700 jarig bestaan. Een van de hoogtepunten van die viering is het openluchtspel 'de terugkeer van Hertog Jan'. Dit openluchtspel werd een van de mooiste voorstellingen in de geschiedenis van Toneelgroep Vessem. Een prachtig stukje samenwerking tussen enorm veel verenigingen uit de (toenmalige) gemeente Vessem.
Verenigingen uit de drie kerkdorpen  leverden hun bijdrage in muziek, dans en toneel. Door zo'n 250 inwoners van Vessem, Knegsel en Wintelre werd gespeeld, gedanst en/of gezongen . Voor volle tribunes (ruim 2800 toeschouwers) werden het vier memorabele voorstellingen.

Achter de Vessemse kerk werd door de 'handige handjes' van de gemeente een prachtige arena opgetrokken. De edelen uit de tijd van de Hertog zaten aan de ene kant en het publiek aan de andere. In het midden werd het leven van Hertog Jan van Brabant uitgebeeld.
Het werd een spektakel met veel muziek en dans, complete veldslagen, paarden en alles wat verder met die tijd van doen had. Dit alles geschreven en geregisseerd door Jan Smeets.

Meer Hertog Jan