Op de achtergrond de prachtig verlichte kerk, de entree van d’n Boogerd in stijl, de warme klanken van St. Cecilia, spelers in Dickens kleding op het mooi versierde plein met authentieke lampions; je kunt het slechter treffen als binnenkomer bij een voorstelling.

Binnen worden de bezoekers verwelkomd met de kerstliederen van Con Brio en staat de glühwein en de chocolademelk klaar. Het merendeel van het publiek gaat op zoek naar de beste zitplaats, want, helaas, wie het eerst komt, het eerst maalt. De zaal is, zoals in aankondigingen beloofd, omgetoverd in een stad uit Charles Dickens tijd. De huisjes van de buren uit Wintelre staan ook in Vessem geweldig. Links en rechts zijn door de decormensen extra podia gebouwd, waardoor het publiek het gevoel krijgt midden op een plein te zitten, waaromheen wordt gespeeld.

Het decor op het grote podium ziet er sober en goed verzorgd uit, tot de lichten aan gaan en een projector op een filmdoek allerlei dia’s en films te voorschijn tovert. Dan valt alles op zijn plaats en zie je het prachtige totaalplaatje. Voor wie het wil en kan zien; in dat decor zitten wat manuren werk! Alleen al voor de extra straten en podia moeten de decorbouwers zaterdagen hebben uitgetrokken. De vaste mannen van Jan (Wil, Huub, Wim, Leo, Theo en Jos) zijn waarschijnlijk de laatste weken maar weinig thuis geweest, het resultaat mag er dan ook zijn. Complimenten zijn nu al op z’n plaats en dan moet het spel nog op de wagen! 

Loading script and Flickr images


Als de eerste tonen van de intro-muziek klinken, is meteen duidelijk dat je als publiek razend goed moet opletten. Van alle kanten zien we spelers, in prachtige kledij en vaak treffend gegrimeerd,opkomen en weer verdwijnen.  Voor het merendeel mensen die figureren, zoals dat oneerbiedig in vakjargon heet, maar dat overtuigend en met zichtbaar veel plezier doen. Daarnaast onze jeugd-spelers die met prachtig spel en zang weten te ontroeren en de meer ervaren spelers die het cement van de voorstelling vormen.

Lees meer...

Meer Jacobus Krent