Op de achtergrond de prachtig verlichte kerk, de entree van d’n Boogerd in stijl, de warme klanken van St. Cecilia, spelers in Dickens kleding op het mooi versierde plein met authentieke lampions; je kunt het slechter treffen als binnenkomer bij een voorstelling.

Binnen worden de bezoekers verwelkomd met de kerstliederen van Con Brio en staat de glühwein en de chocolademelk klaar. Het merendeel van het publiek gaat op zoek naar de beste zitplaats, want, helaas, wie het eerst komt, het eerst maalt. De zaal is, zoals in aankondigingen beloofd, omgetoverd in een stad uit Charles Dickens tijd. De huisjes van de buren uit Wintelre staan ook in Vessem geweldig. Links en rechts zijn door de decormensen extra podia gebouwd, waardoor het publiek het gevoel krijgt midden op een plein te zitten, waaromheen wordt gespeeld.

Het decor op het grote podium ziet er sober en goed verzorgd uit, tot de lichten aan gaan en een projector op een filmdoek allerlei dia’s en films te voorschijn tovert. Dan valt alles op zijn plaats en zie je het prachtige totaalplaatje. Voor wie het wil en kan zien; in dat decor zitten wat manuren werk! Alleen al voor de extra straten en podia moeten de decorbouwers zaterdagen hebben uitgetrokken. De vaste mannen van Jan (Wil, Huub, Wim, Leo, Theo en Jos) zijn waarschijnlijk de laatste weken maar weinig thuis geweest, het resultaat mag er dan ook zijn. Complimenten zijn nu al op z’n plaats en dan moet het spel nog op de wagen! 

Loading script and Flickr images


Als de eerste tonen van de intro-muziek klinken, is meteen duidelijk dat je als publiek razend goed moet opletten. Van alle kanten zien we spelers, in prachtige kledij en vaak treffend gegrimeerd,opkomen en weer verdwijnen.  Voor het merendeel mensen die figureren, zoals dat oneerbiedig in vakjargon heet, maar dat overtuigend en met zichtbaar veel plezier doen. Daarnaast onze jeugd-spelers die met prachtig spel en zang weten te ontroeren en de meer ervaren spelers die het cement van de voorstelling vormen.

Iedereen speelt, zingt en danst alsof het geen moeite kost. Wie de repetities heeft bijgewoond, weet echter wel beter. Het zijn stuk voor stuk goedwillende amateurs, die samen een geweldige prestatie neerzetten! Dat is meteen ook een compliment aan regisseur Hendrikje Kakebeeke en arrangeur / zangcoach Bert Alessi.  Hendrikje heeft met haar positieve manier van regisseren alle spelers enthousiast gekregen. Van Bert wordt gezegd dat hij de straatkeien kan leren zingen en daar is geen woord van gelogen. Deze twee leveren hier een prestatie waar je U tegen zegt, zeker als je bedenkt dat het hier gaat om totaal meer dan honderd mannen en vrouwen van allerlei leeftijden. Er is één groep ontstaan, die ervoor gaat en respect heeft voor álle medespelers: Het applaus in de gymzaal klinkt voor hoofdrollen en bijrollen even hard. Hendrikje en Bert hebben er samen uitgehaald wat er in zit en bij sommigen is dat heel wat.

DSC 7012-360x280Eenzelfde veer kan gegeven worden aan het productieteam onder leiding van productieleider Harrie van Son. De productie staat als een huis: De kleding is volledig in stijl (Koosje kan tevreden zijn), de grime (olv. Ria en Jaqueline) om door een ringetje te halen en het licht en geluid wordt in de loop van de voorstellingen alleen maar beter en mooier. Ook de organisatie rondom de voorstelling klinkt als een klok; aankleding, sponsoring, PR enz. enz. Geen loze beloftes in de talrijke publicaties (!), maar de daad bij het woord gevoegd.

Tot slot de groep die vaak vergeten wordt, maar eigenlijk aan de basis staat van dit hele succesverhaal; het bestuur! Onder leiding van Erna zijn Engelien, Marian, Rob, Jan en Anjo al die maanden achter de schermen en later ook nog óp het podium bezig geweest. Als motor in de diverse commissies, deelnemend aan allerlei vergaderingen en bijeenkomsten, aanwezig bij alle repetities en zorgend voor een natje en een droogje, verdient dit bestuur een groot compliment en dank-je-wel. Bij deze!

Een geëmotioneerde 'oer'-Vessemnaar merkte na afloop van een van de voorstellingen terecht op ‘dat kan toch allemaal maar in Vessem. Hier is een stukske geschiedenis geschreven’ en zo is het. Hier kan de toneelgroep weer tien jaar mee vooruit en dan wordt het, gezien het jonge talent in Vessem, wéér beter. Dus zijn deze voorstellingen goud met een diamanten randje; “het randje van de jeugd dat de toekomst heeft” .

Meer Jacobus Krent