repetitieHet kerstverhaal van toneelgroep Vessem begint zijn uiteindelijke vorm te krijgen. De jubilerende vereniging brengt in twee weekenden van december een kerstmusical in Dickenssfeer op de planken van gemeenschapshuis D’n Boogerd.
Hier werd zaterdag met de opbouw van het podium begonnen door Jan Roefs en zijn mannen. “We zijn al sinds september op allerlei locaties met de bouw van de decorstukken bezig. Als je weet dat er zo’n vierentwintig keer van decor gewisseld wordt, snap je wel wat dat betekent. Nu er niet meer tussen kartonnen dozen gerepeteerd hoeft te worden, is het voor de spelers ook een stuk prettiger.” Roefs merkt verder op dat het prettig werken is met het bestuur van D’n Boogerd en de verenigingen die hier in huis zijn.

Dat beaamt ook regisseuse Hendrikje Kakebeeke die het stuk heeft geschreven en op Vessem heeft aangepast. “We zitten nu in de fase dat de puzzel in elkaar gaat vallen en nu komen plezier, mopperen, spanningen, maar ook oplossingen boven drijven. Voor mij welbekend, maar voor de grote hoeveelheid onervaren spelers niet natuurlijk. Het belangrijkste bij toneelspelen is de concentratie.”

 De ervaren regisseuse houdt de vinger aan de pols en let er vooral op dat alles in Dickensstijl wordt uitgevoerd. Koosje van Hoof heeft met een viertal dames alle kleding verzameld uit de kringloop, feestwinkels en privéadressen. “En Hendrikje heeft maar 4 van de 85 kostuums afgekeurd, dus we hebben onze taak goed gesnapt”, lacht de ervaren coupeuse. Ook hoeft er slechts weinig kleding aangepast of versteld te worden. Haar grootste zorg is het labelen van alle kleding, want na afloop moet veel weer netjes terugbezorgd worden. Ook de schminkploeg van Ria van Rijen neemt haar taak uiterst serieus en gaan zelfs een workshop volgen. “Baarden, bakkebaarden en snorren is niet onze specialiteit, vandaar de bijscholing”, legt Ria uit. Cor Hoogeveen laat steeds overal zijn neus zien om een mooie film te monteren en Joske (Piel) van de Ven is begonnen met de decorstukken in Dickensstijl te schilderen.“Best moeilijk met al die rondingen”, zegt Jos “want een ronde kwast heb ik niet.”

Vessems kerstverhaal krijgt vorm  door Toon Verbaant