sjeffrans030 SUit 'Vessems Toneel' van Sjef Smetsers (foto links)
Het nieuwe schoolhoofd Frans Zigenhorn (foto rechts) was een fervent toneelspeler in Hilvarenbeek. Toen Sjef Smetsers hem vroeg een toneelvereniging in Vessem mee op te richten, was hij direct enthousiast. In september 1961 verscheen een bericht in het ED voor een vergadering 'ter oprichting ener toneelvereniging te Vessem'. Negentien gegadigden meldden zich aan in de leeftijd van gemiddeld 30 jaar. Voor de leeftijdsgroep van 25/30 jaar was er niet veel meer dan cafébezoek en voor de dames was toen cafébezoek nog niet gebruikelijk. De contributie was drie gulden en na aflegging van de officiële eed was men lid. Vol enthousiasme ging de toneelgroep aan het werk.

Lees meer...

JorisGoedbloedWebBij het eeuwfeest van de St. Lambertuskerk in 1983 was er weer eens gelegenheid om te spelen. Frans Zigenhorn, onze regisseur was nauw betrokken bij het kerkgebeuren en als het om toneelspelen ging was hij in zijn element. Bij een dergelijk feest mocht een toneelspel niet ontbreken. In het kader van het eeuwfeest werd een advertentie geplaats in het parochieblaadje met de vraag wie zich wilde inzetten voor het opvoeren van een toneelstuk. Toneel minnend Vessem ontwaakt opnieuw.Met veel succes werd het ‘galgenmaal van Govert Goedbloed’ opgevoerd. Dat zou het begin worden van een herstart in 1984.

Lees meer...

Anekdotes

Kleine anekdote uit het boek 'Vessems Toneel' geschreven door Sjef Smetsers

Bij de herstart in 1984:
Het oude bestuur hield op 19 januari 1984 een algemene vergadering. De notulen van 26 september 1969 (!) vastgesteld. Er bleek zelfs nog ongeveer 2000 gulden in kas te zitten. Vijftien nieuwe leden traden toe. Regisseur Frans Zigenhorn kwam met het voorstel om de spooktrein opnieuw op te voeren. Zeker ook omdat het de eerste keer zo'n successtuk bleek. Oude en nieuwe leden bleken enthousiast en zo werd tijdens de algemene ledenvergadering het besluit genomen.

 

 

Loading script and Flickr images